Probiotická štartovacia kultúra

 
 

Originálne probiotické kvasinky na výrobu bulharského jogurtu

 

Dostupnosť Momentálne nedostupné
Cena 2,29 € bez DPH
2,75 €
Kód tovaru 47
Značka DAFLORN Ltd, Bulharsko
Kategória Jogurtová štartovacia kultúra
 

Probiotická štartovacia kultúra obsahuje originálne probiotické kvasinky na výrobu pravého bulharského jogurtu. Balenie postačuje na 2 litre prevareného mlieka a obsahuje 1 x 10¹¹ Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.

Originálny bulharský jogurt vzniká mliečnym kvasením po pridaní dvoch baktérií mliečneho kvasenia – Lactobacillu bulgaricus (LB) a Streptococcus Thermophilus (ST). LB a ST žijú v prírode oddelene a nezávisle. Počas fermentácie mlieka si vzájomne pomáhajú, ďalej uľahčujú prechod cez gastrointestinálny trakt. V hrubom čreve dochádza k ich sekundárnej reprodukcii a napomáhajú množeniu živočíšnych lactobacilov nachádzajúcich sa v črevách. Najmä reprodukcii buniek Lactobacillus Acidophilus, ktorý sa potom množí do nesmierne vysokých čísel (až niekoľko miliárd na 1gram črevného obsahu). Samotný Lactobacillus Acidophilus nedokáže dosiahnuť potrebné množstvo v čreve človeka, nakoľko sa ťažko samostatne rozmnožuje a rýchlo umiera. Týmto spôsobom sa dosahujú potrebné množstvá vhodných baktérií, ktoré sú schopné zabrániť rastu a šíreniu škodlivých mikróbov a ochraňujú nás od chorôb nimi spôsobovanými. Preto bol jogurt v antike označovaný Herodotom za „Liek Bohov a dar Bohov“.

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus sú jediné probiotiká, ktoré sú uvedené v NARIADENÍ KOMISIE (EÚ) č. 432/2012 v Zozname povolených zdravotných tvrdení, a to pri tvrdení, že „Živé kultúry v jogurte alebo kyslomliečnych výrobkoch zlepšujú trávenie laktózy v prípade osôb, ktoré majú ťažkosti s trávením laktózy“. Aby mohlo byť na nich uvedené toto tvrdenie, jogurt alebo kyslomliečne výrobky by mali obsahovať najmenej 108 jednotiek, ktoré tvoria kolónie (CFU) živých zákvasových mikroorganizmov (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus) na gram. Toto nariadenie je záväzné v celom rozsahu a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch EU. Neexistujú žiadne iné probiotické baktérie  ako napr. Bifidobacteria, Lactobacillus acidophilus a pod. nachádzajúce sa na trhu, ktoré by boli uvedené v Zozname povolených zdravotníckych tvrdení vyššie uvedného Nariadenia.

ZLOŽENIE: (10g prášku)

  • suché látky 94%, voda do 6%, štartovacia kultúra 7g (nad 100 miliónov živých a latentných buniek Lactobacillus bulgaricus, nadnad 100 miliónov živých a latentných buniek Streptococcus thermophilus, dextróza 3g, alergén: bielkovina kravského mlieka

DÁVKOVANIE:

  • Pred použitím vyberte kultúru z chladničky. Nechajte pri izbovej teplote po dobu 20 minút;
  • Prevarte mlieko po dobu 5 min. Jedno balenie kultúry je určené na 2 litre mlieka;
  • Ochlaďte mlieko na 40°C. Určenie teploty je ľahké, pokiaľ udržíte opak ruky na stene nádoby, mlieko má vhodnú teplotu na prípravu jogurtu;
  • Nasypte obsah sáčku do nádoby s mliekom;
  • Dobre premiešajte, tekutina musí byť bez hrudiek štartovacej kultúry;
  • Mlieko s rozmiešanou jogurtovou kultúrou môžete naliať do menších nádob (poháre);
  • Nádobu/menšie nádoby prikryte a na dobu 12-16 hodín uložte na teplé miesto, obaľte prikrývkou. Pri kvasení vzniká teplo a pomocou prikrývky udržujete správnu teplotu ;
  • Po 12-16 hodinách je jogurt hotový, skladujte v chladničke

UPOZORNENIE:

Štartovacia kultúra môže byť uchovávaná pri izbovej teplote.

Uchovávanie v chladničke resp. mrazničke z dôvodu stabilnej vlhkosti je odporúčané pri dlhodobejšom skladovaní po otvorení produktu. Nesprávne dlhodobé skladovanie produktu môže spôsobiť jeho znehodnotenie.

Hmotnosť 0.015 kg
Balenie 10g

Spoločnosť Daflorn bola založená v roku 2001 v Bulharsku. Cieľom spoločnosti Daflorn je ponúknuť klientom probiotické produkty najvyššej kvality a dopomôcť im zlepšiť svoj zdravotný stav, nakoľko pri výrobe sú využívané všetky vedecké skúsenosti spolu s najnovšími biotechnologickými postupmi. Hlavným cieľom spoločnosti je produkovať nové produkty obsahujúce bunky Lactobacillus Bulgaricus, ktorý môže zlepšiť kvalitu života. Základným pravidlom spoločnosti Daflorn je vytváranie a produkovať absolútne prírodné probiotické produkty, ktoré neobsahujú žiadne konzervačné látky, farbivá a geneticky upravované mikroorganizmy. Zvyšovaním cieľov a konkurencieschopnosti si spoločnosť Daflorn buduje svoju pozíciu nielen na domácom, ale aj na svetovom trhu.